Fiets van de zaak

Je kunt een fietsregeling voor werknemers opzetten via de Werkkostenregeling. Dat kan eenvoudig zelf of via een tussenpersoon zoals FiscFree.

Werkkostenregeling (WKR)? 

Onder de Werkkostenregeling mag een werkgever 1,2% van de totale loonsom van een werknemer onbelast schenken. Dit budget heet “de vrije ruimte” waarover geen inkomstenbelasting hoeft te worden betaald. Zo levert de WKR de werknemer een prijsvoordeel op van 37% tot 52% afhankelijk van zijn persoonlijke inkomstenbelasting situatie. De bekendste secundaire arbeidsvoorwaarden binnen de Werkkostenregeling zijn het fietsplan, een iPad- of pc-privéregeling, telefoon en bedrijfsfitness. De Werkkostenregeling blijft ook in 2020 gewoon toepasbaar voor een fietsregeling.

Indien een bedrijf de ‘vrije ruimte’ overschrijft dient er 80% belasting te worden betaald over iedere extra uitgegeven euro. Dit zorgt voor voorzichtigheid bij de werkgever. Indien echter gekozen wordt voor de leaseregeling wordt de “vrije ruimte” niet aangesproken. Zo blijft er meer financiële ruimte over in de Werkkostenregeling voor andere doeleinden.

Renteloze lening

Als werkgever heb je ook de mogelijkheid om de werknemer een renteloze lening aan te bieden voor het aanschaffen van een nieuwe fiets. Dit kan ook in combinatie met de Werkkostenregeling. Je laat de lening dan terugbetalen met een reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer woon-werkverkeer. De werknemer moet dan wel binnen een straal van 10 kilometer van zijn werk wonen.

FiscFree of Nationale Fietsprojecten (NFP)

Mogelijk maak je als werkgever gebruik van een tussenpersoon zoals: FiscFree of Nationale fietsprojecten (NFP). Zij nemen de administratieve zorg voor werkgevers uit handen. Ga om te bestellen als volgt te werk:

  • Bereken de totale prijs van je fiets door een bestelling te plaatsen, maar niet helemaal af te ronden
  • Geef de bestelling door aan FiscFree of NFP 
  • FiscFree of NFP neemt de aanvraag in behandeling en sturen je een fietskaart bestelcode. 
  • Zodra je aanvraag door FiscFree of NFP is goedgekeurd leveren wij je fiets af op het aangegeven afleveradres